Sismograf

Sismograf, yer sarsıntılarının büyüklüğünü, süresini, merkezini, ve saatini saptayan bir aygıttır. Meydana gelen depremlerin şiddetinin ölçümündede bu alet kullanılır.
Bazen, televizyonda dünyanın uzak bir bölgesinde meydana gelen bir depremle ilgili haber görürüz. O bölgede yaşayan insanlar depremi hissetmedikleri hâlde, bilim insanları depremin kesin ve tam kaydını almış olurlar. Bilim insanları bu iş için “sismograf” adı verilen özel bir cihaz kullanırlar. Depremlerin incelendiği bilime de “sismoloji” denir.
Sismografi aleti bu şekilde tanımlanmış ve işini iyi yapıyor. Bu alet bizim hissedemediğimiz depremleri bile ölçüyor. Bu aletin ölçemediği başka bir şey var. Saat’te 1.670 km hızla kendi etrafında dönmesi sonucu dünyamızda meydana gelen sismik hareketleri ölçemiyor. Dünyanın fırıl fırıl dönmesi yalan arkadaşlar. Sismografi aleti gerçekten dünyamızda meydana gelen en küçük sarsıntıları kayıt altına alıyor. Dünyamız dönmediği ve sabit olduğu için bu ölçümlerini başarılı şekilde yapıyor. Dünyamız dönseydi bu aletin normal bir sekilde ölçümlerini yapması imkansız olurdu.
Sismograf aleti, dünyamızın dönmediği ve sabit olduğu konusunda en önemli kanıtlar dan biridir.